Pressen är här!

Det  var glatt humör när GP:s team hälsade på i Teatertältet. Och i Sveriges radio P4 briljerade Agneta i morgonshowen.

GP i Teatertältet

Flera medier har uppmärksammat vår uppsättning inför premiären. Direktpress, var snabbt ute och intervjuade Eskil. ”Semestern är en tid när allt ska vara bra men det slutar ofta med uttalade sanningar på natten”, sa han bland annat.

Sen kom GP på besök i tältet för att göra ett reportage. Vi passade på att plåta dem. På premiärdagen kom reportaget i tidningen och på webben.

I Sveriges radio P4 pratade Eskil och Agneta om Brännöbornas generositet och varför man inte måste spela teater utan underkläder bara för att det är sommar. Hör intervjun här, 2:45:40 in i programmet 15 juli.

Men allra först var Brännöbladet. Tidningen som delas ut till alla hushåll på Brännö och som finns att hämta i affären mitt på ön. Tidningen gjorde flera intervjuer och ägnade ett uppslag och hela förstasidan åt årets sommarteater.

Brännöbladet satte Järnstudion på omslaget.
Brännöbladet satte Järnstudion på omslaget.

Här är texten ur Brännöbladet:

Det blir dramatik och svart humor när Järnstudion sätter upp sin pjäs Som varje annan dag på Brännö varv.

Historien om de två bröderna som gör upp efter mammans begravning gjorde succé när den spelades i Göteborg. Nu kommer den, i en specialskriven version, som sommarteater i skärgården.

De två senaste somrarnas uppsättningar av fars på bryggan vid Café Varvet har varit succéartade och satt Brännö på kartan när det kommer till sommarteater. I sommar hoppas Järnstudion kunna förvalta den traditionen med sin pjäs där en familjeuppgörelse står i centrum.

– Vi får möta de två bröderna och kvinnorna som står dem närmast under en natt när sanningar ska sägas och hemligheter avslöjas, säger Eskil Lundgren som skrivit pjäsen och också spelar rollen som den ena brodern.

Pjäsen är en familjekrönika där musiken har ett givet utrymme. Spelstilen är klassisk teater och det doftar både Strindberg och Norén om dialogen. Den spelades första gången inne i Göteborg vintern 2015 och fick då ett varmt mottagande av både publik och kritiker. När pjäsen nu får nypremiär är dock mycket förändrat.

– Vi har förlagt handlingen till familjens sommarhus på Brännö, strukit en del och skrivit en del nytt. Dessutom är vi väldigt glada att få jobba med skådespelerskan Agneta Danielson som går in i rollen som mamman, säger Eskil Lundgren.

Agneta Danielson är känd för många från Carin Mannheimers tv-serie Svenska hjärtan och som karaktären Alfhild, en av ”tanterna” bakom Kurt Olsson.

Den andre brodern spelas av Lars Andersson och kvinnan som står mellan bröderna och som till slut tvingar fram sanningen ur dem spelas av Charlotta Lundgren.

Det är teaterikonen Björn Melander som regisserat pjäsen, som han menar nu blir en helt ny historia.

– Det är miljön och skådespelarna som är berättelsen. Det märktes redan när vi på nytt började läsa manus att det är helt nya historier som berättas, säger han.

Teaterscenen flyttar i sommar upp från bryggan och in i det stora vita tältet, som är båtförvaring under vinterhalvåret. Det gör att evenemangsområdet nu utvidgas på varvet och publiken kommer att kunna njuta av kvällen både före och efter på Café Varvet.

– Det blir häftigt att få vara en del av det myllrande livet på varvet med allt som händer här nere i sommar. Jag såg de två farserna här och det var magiska upplevelser, säger Agneta Danielson.

Årets uppsättning sätter dramat och relationerna i främsta rummet. Nåt Björn Melander tror publiken kommer att gilla.

– Jag tycker den passar utmärkt som sommarteater och jag tror verkligen publiken kommer att trivas, säger han.

Som varje annan dag spelas under tio kvällar, onsdagar, fredagar och söndagar från den 20 juli.

 

Om ni vill läsa mer om hur Järnstudion bildades så finns den här artikeln från Göteborgs-Posten.